top of page
Yazarın fotoğrafıDyt. Elif AĞCA

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME

Güncelleme tarihi: 24 Şub 2019

Gebe kadının beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Gebe kadının enerji ve besin ögesi gereksiniminin karşılanması ve besin ögesi depolarının dengede tutulması, anne karnındaki bebeğin, büyümesinin ve gelişmesinin sağlanması ayrıca bebeğin, yetişkinlik döneminde oluşabilecek kronik hastalıklarının (kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon vb.) görülme riskinin önlenmesi, emziklilikte süt yapımında gereken besin ögesi deposunun oluşması için gebelik döneminde kişiye özgü bir beslenme programı gerekir. Bu nedenle, gerek bebeğinizin ve gerekse sizin sağlığınızın temel taşlarından birisi yeterli ve dengeli beslenmedir.


Bebeğinizin ve sizin sağlığınızın temel taşlarından birisi yeterli ve dengeli beslenmedir.

Beslenme Önerileri

  • Gebelik döneminde beslenmenizi yemek miktarı arttırmadan çeşitli gıdalardan farklı vitamin ve mineral alacak şekilde düzenleyebilirsiniz.

  • Çok zayıflık gibi, çok şişmanlıkta gebeliğinizi tehlikeye sokabilir. Gebelik süresince ideal kilo artışınıza dikkat etmelisiniz.

  • Gebelikte 3 ana öğünü atlamadan düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz. Eğer mide bulantısı, aşerme, kusma, mide ekşimesi gibi problemleriniz varsa öğünlerinizin sayısını arttırıp, yediğiniz miktarı azaltmanız gerekir. Çünkü açlık gebelik bulantınızın artmasına neden olabilir. Gebelikte bebeğin gelişiminde temel yapı taşı olan protein, kemik yapımı için gerekli olan demir, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar.

  • Sağlıklı yağları almak için her gün 10-12 adet fındık ve badem tüketilmelidir ve çiğ olursa daha sağlıklı olur daha az tüketilmiş olur.

  • Artan demir ihtiyacınızı et, sakatat, ıspanak, pekmez, kuru meyve gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz. Ancak 6 aydan sonra artan demir ihtiyacı sadece beslenme ile karşılanamayacağından ilaveten doktorunuzun uygun gördüğü bir kan hapını da kullanmanız gerekmektedir.


Mide ekşimesi ve Yanması : Asitli ve baharatlı besinlerden (domates, turunçgiller ve onların suları, sirke, acı biber vb.) sakınılmalıdır. Süt ve süt ürünleri mide yanması belirtilerinin geçici olarak hafiflemesini sağlayabilir. Yemekler yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir. Sıvı alımı yemekle birlikte değil, iki öğün arasında tüketilmelidir. Az ve sık yemek yenmeli, yatmadan önce fazla yemek tüketilmemelidir.


Aşerme : gebelikte hormonel değişiklikler sebebiyle aşerme görülebilir. bazı besinlere karşı şiddetli bir istek veya aşırı bir isteksizlik (tiksinti) durumu olarak tanımlanmaktadır. Besin alımında çok fazla isteksizlik ve buna bağlı olarak bazı besin gruplarının yetersiz tüketimi dışında aşerme durumu zararsızdır.


Gestasyonel Diyabet : Gebelikle beraber ortaya çıkan ve genellikle gebelik sonrası devam etmeyen şeker çeşididir. ebelik süresince görülen diyabet, kan basıncını yükselmesine (hipertansiyon) ve iri bebek (doğumda güçlük yaratacak derecede 4500 gramın üzerinde) doğmasına, bebekte ve annede bazı sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle gestasyonel diyabet tanısı ve doğru tedavi yöntemi önemlidir.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page