Bir çok yeni spora başlayan insanın aklına gelen sorulardan birisi ' nasıl beslenmeliyim ? '
İnternetten bu soruyu arattırınca önümüze bir sürü bilgi, bir sürü diyet, bir sürü ilaçlar çıkacaktır. Benimde araştırmalarım sonucunda edindiğim bilgileri birlikte gözden geçirelim.
İlk öncelikle sporcuların enerji ve besin öğeleri gereksinimleri yaş, cinsiyet ve spor dalları açısından farklılık gösterse de temel beslenme kuralları aynıdır. Sporcunun beslenmesinde, gereksinimi olan enerji ve besin öğeleri ile birlikte yeterli sıvı alımı olmalıdır.
İlk öncelikle sporcuların enerji ve besin öğeleri gereksinimleri yaş, cinsiyet ve spor dalları açısından farklılık gösterse de temel beslenme kuralları aynıdır. Sporcunun beslenmesinde, gereksinimi olan enerji ve besin öğeleri ile birlikte yeterli sıvı alımı olmalıdır. Reklamlarda, internette gördüğümüz gibi sporcular için önerilen muzice bir beslenme şekli veya ilaç yoktur. Vücudumuz egzersiz sırasında, dinlenme durumuna göre daha fazla eneji harcamaktadır. Besinler farklı miktarda karbonhidrat, protein, yağ içerirler. Enerji veren besin öğelerinin 1 gramlarında elde edilen enerji miktarı : 1 gram katbonhidrat : 4 kkal 1 gram protein : 4 kkal 1 gram yağ : 9 kkal sağlamaktadır.
Sporcularda enerji gereksinimi; bazal metabolizma hızına* , günlük fiziksel aktivitenin** eklenmesiyle hesaplanmaktadır. *alınan besinlerin sindirilmesinden sonra, mutlak dinlenme anında uyanık olarak harcanan enerji **yapılan egzersizin türü, yoğunluğu ve süresi de dikkate alınarak.
Enerjinin yiyeceklerle uzun süre yetersiz alınması durumunda, sporcunun gereksinimi olan enerji, vücuttaki yağ depolarından sağlanmaktadır. Bu durumda ağırlık kaybıyla birlikte, kas dokusunda da azalma görülmekte ve performans düşmektedir. Tam tersi olarak enerjinin yiyeceklerle uzun süre fazla alınması durumunda ağırlık artacak ve performans azalıcaktır. Spora başlayan insanların beslenmesine dikkat etmeli, yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uymaya özen göstermeli ve oluşabilicek sakatlıkları önlemelidir.
Bir kaç öneri vermek gerekirse; Günlük en az 5 porsiyon sebze ve meyve yenilmelidir. Günlük sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Öğün atlanmamalı, uzun süre aç kalınmamalıdır. Kısa süreli diyetler yerine uzun süre uygulanabilicek, sağlıklı beslenme kuralları içeren diyetler uygulanmalıdır.
Sağlıcakla kalın.
Comments